Lapasien vuorittamista ja tossuihin nahkapohjan ompelua



Tämä postaus kertoo aikaisempien käsityöprojektien tuunauksesta.
Aikaisemmassa postauksessa kerroin perinteisten kirjoneulelapasten valmistumisesta. Käytössä on kuitenkin selvinnyt, että ne eivät ole kovin lämpimät, varsinkaan tuulisella säällä. Niinpä tein niihin ohuesta vanukankaasta vuorin. Onneksi nämä lapsset olivat myös vähän reilun kokoiset, joten vuori mahtuu hyvin pienentämättä liikaa lapasta.


Vuorin kaavan piirsin käýttäen omaa kättäni mallina. Huomioin, että tämä kangas ei ole joustavaa, joten reilu koko on välttämätön, jotta lapanen menee käteen hyvin. Vuorin ompelin koneella, paitsi kiinnitys resorin yläreunaan piti ommella venyttäen käsin, jotta se joustaa riittävästi.


Varmasti oikea koko olisi helpommin saavutettavissa joustavasta kankaasta, mutta tällainen vanu pitää tuulta paremmin.


Toinen tuunausprojektini koski huovutettuja tossuja.

Huovutettu tossu on aika liukas parketilla ja toisaalta se ei kestä kulutusta kovinkaan hyvin. En halua, että tossujen pohjiin ilmestyy reikiä pian, joten ompelin haljasnahkasta niihin pohjat.

Kaavana käytin omien kenkieni pohjallisia.   Nahka on aika paksua ja tiivistä, joten neulaa ei saa menemään nahkan läpi käsin ommellessa ilman etukäteen reikien tekoa. Niinpä mieheni ystävällisesti reiitti pohjat naulan avulla. Tämän jälkeen ompelu oli helppoa.


Olen tyytyväinen lopputulokseen. Nyt tossut eivät ole liukkaat ja ne kestävätkin nyt kauemmin kulumatta.

Kommentit