Luistelua kauniina kevätpäivänä


Eilen oli todella kaunis kevätpäivä. Aurinko paistoi ja oli melkein tyyni sää. Siis oli loistava keli luistella järvenjäällä. Niinpä pakkasimme mieheni kanssa eväät reppuun ja luisteluvarusteet autoon ja suuntasimme kohti Kuopiota. Kuopiossa on vuosittain helmikuussa Finland ice Marathon-tapahtuma, jonka jälkeen radat ovat vapaasti yleisessä käytössä. Radat lähtevät matkustajasatamasta, joten ne on helposti kaupunkilaisten saavutettavissa. Kuopion kaupunki ylläpitää rataa niin kauan kuin radalla on turvallista ja säät sallivat. Käytössä on eripituisia ratoja, eilen oli 7,5 kilometrin rata pisin ja lyhin 1 kilometrin mittainen. Radat olivat erinomaisessa kunnossa.


Jäällä viihtyvät ihmiset vauvasta vaariin. Hyvässä sovussa etenevät ns. pikaluistelijat, meikäläisen kaltaiset harrastelijat, iäkkäämpiä lenkkeilijöitä potkukelkoin ja rollaattorein nastakengillä taivaltaen. Myös lapsiperheet ovat löytäneet nämä radat. Isät ja äidit luistelevat lastenvaunuja tai rattaita työntäen. Monet lapset harjoittelevat täällä luistelutaitoja kaikessa rauhassa ulkoilmasta nauttien.  Nämä luisteluradat ovat kovassa suosiossa, vaikka näissä kuvissa näkyy kovin vähän ihmisiä. Yritin olla kuvaamatta vieraita ihmisiä.


Tänä talvena on jäälle pystytetty myös teltta, missä luistinten pukeminen penkillä istuen sujuu kätevästi ja ylimääräiset varusteet voi jättää naulakoihin. Selkeä parannus aikaisempiin vuosiin.



Luistelureittien varrelta löytyy myös nuotiopaikka, joten makkaran paisto tai omien eväiten nauttiminen nuotion lämmössä on mahdollista. Siinä laavun vieressä seisoo myös vanha tuulimylly .



Lähtöpaikalla toimii myös laivakahvila ja sieltä vuokrataan erilaisia välineitä luisteluun tai potkukelkkailuun, jos omia välineitä ei ole.


Olen vähän kateellinen kuopiolaisille, joilla on tällaiset hienot mahdollisuudet ulkoiluun ja matkaluisteluun.  Itse joudun ajamaan autolla yhteen suuntaan lähes sata kilometriä, jotta pääsen nauttimaan tästä kaikesta. Kuitenkin aina olen reissun jälkeen ajatellut, että kyllä kannatti.


Kommentit