Pitaleivät


Monet ruokareseptit pääsevät unohtumaan mielestä. Näin kävi minulle pitaleipien osalta.
Nyt joululomalla meillä oli vieraita ja tuli mietittyä vähän enemmän mitä tarjoaisi vieraille, kun jouluruokiin oli jo kyllästytty.  Oikeastaan varaudun tähän jo ennen joulua, koska leivoin pakkaseen pitaleipiä.

Mielestäni pitaleipiä voi täyttää niin monenlaisilla täytteillä, että jokainen ruokailija löytää oman suosikkinsa. Täyteainekset voi laittaa eri astioihin tarjolle, niin jokainen voi rakentaa mieleisensä makunautinnon.  Varsinkin jos lapsia on ruokailemassa, tämä on hyvä keino.

Toisaalta aikuisillakin on paljon allergioita tai erilaisia diettejä. Myös kasvisruokailijat on helppo huomioida näin.

Pitaleivät ( 8kpl)

2,5 dl vettä
0,5 palaa hiivaa
1 tl suolaa
2 rkl öljyä
5 -6 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, öljy ja jauhot vähitellen sekoittaen. Taikinasta tulee aika löysää. Kohota taikina kaksinkertaiseksi. Jaa taikina sitten 8 osaan. Käytä apuna runsaasti jauhoa, jotta leipominen onnistuu. Pyöritä osat palloiksi ja kaaviloi tai taputtele ne leiviksi, halkaisija noin 12cm. Anna kohota noin 0,5 tuntia. Älä pistele missään tapauksessa leipiä, koska niiden pitää nousta uunissa "kupliksi!" Paista 225 asteisessa uunissa noin 12 minuuttia, niin että leivät saavat vähän väriä.


Nämä pitaleivät olisivat varmasti mukavaa tarjottavaa myös uudenvuoden illanistujaisiin.

Kommentit