Pienet muikkukukot retkievääksi



Tänään mieheni yllätti tuomalla 1.5 kg erinomaisia muikkuja torilta. Määrä oli aika suuri, kun meidän ruokakuntaan kuuluu vain kaksi aikuista. Kalakauppias oli tänään ollut vähän reilulla päällä ja laittanut vähän ylimääräisiä muikkuja samaan hintaan.

Minusta voissa paistetut muikut ovat erinomaista arkiruokaa, mutta nyt piti keksiä muutakin käyttöä muikuille. Olen joskus aikaisemmin tehnyt pieniä muikkukukkoja ja todennut niiden olevan erinomaista ruokaa otettavaksi mukaan vaikka evääksi. Ne voi myös hyvin pakastaa.

Perinteisen kukon kuoritaikinaan ei yleensä laiteta hiivaa, mutta minulle on jäänyt lapsuudenkodista tapa lisätä hiivaa vähän myös kukon kuoritaikinaan. Äitini teki kukonkuoren yleensä leipätaikinasta, kun samalla kertaa leivinuunissa paistettiin myös leipää. (Siispä hiivan voi varmaan jättää poiskin.)

Jos ei tykkää sipulista, voi senkin jättää pois. Itse olen tehnyt välillä niin, että olen laittanut täytteeksi vain suolalla maustettuja muikkuja ja päälle pekonisiivu. Nekin kukot ovat olleet aivan hyviä.




Pienet muikkukukot (13-14 kpl)

Kuori:
4 dl vettä
25 g hiivaa
1 - 1,5 tl suolaa
3 dl puolikarkeia vehnäjauhoja
5 - 6 dl ruisjauhoja
2 rkl voita

Täyte:
noin 300 g perattuja muikkuja
1 sipuli
150 g pekonia

Voiteluun vähän voisulaa.

Valmistus:
Liuota hiiva ja suola kädenlämpöiseen veteen. Lisää vehnäjauhot ja ruisjauhot vähitellen taikinaan alustaen. Taikinan pitäisi olla sen verran jäykkää, että sitä voi kaulita. Lopuksi lisää pehmennyt voi. Taikinan voit laittaa nyt odottamaan täytteen valmistuksen ajaksi.


Kuutioi sipuli ja pekoni ja ruskista niitä kevyesti paistinpannulla. Anna seoksen jäähtyä. Huuhtele peratut muikut ja taputtele ne kuiviksi talouspaperilla. Mausta muikut varovasti suolalla muistaen, että pekoni on jo aika suolaista.  Jos muikut ovat isoja paloittele ne pienempii osiin. Avain pienet muikut voi käyttää kokonaisina.

Kaaviloi kuoritaikina ruisjauhoja apuna käyttäen noin 0,5 cm paksuiseksi levyksi. Ota sitten levystä jollain muotilla kakkaroita, halkaisija noin 13 cm. Jos ei löydy sopivaa muottia, niin voit käyttää apuna pientä lautasta, jonka reunoja pitkin leikkaat terävällä veitsellä. Näin olen itsekin joskus tehnyt

Laita kakkaran keskelle pohjalle ensin muikkupaloja ja päälle ruokalusikallinen sipuli-pekoni-seosta. 
Voitele vedellä kakkaran  reunat ja taita kakkara kahtia, niin että täyte jää sisään (kuten pasteijat). Painele reuna huolella kiinni ja tiivistä se vielä haarukalla painellen. Ennen uuniin laittoa pistä haarukalla kukon kanteen kerran, jotta höyry pääsee poistumaan.
Paista pikku kukkoja noin puoli tuntia 200 asteen lämmössä.

Voitele kukot heti voisulalla ja kääri kukot yksitellen pergamiinipaperiin. Nämä paketit voit laittaa vielä muovipussiin tai tiiviiseen astiaan ainakin tunniksi, näin kukkojen kuoret pehmenevät. Jos haluat, että kukot säilyvät lämpimänä pitkään, kannattaa muovipussi kääriä vielä vaikkapa pyyhkeeseen.

Lisää kuvateksti

Minusta nämä pikku kukot ovat mainio ruoka ottaa mukaan vaikka näin syksyllä ruskaretkelle.




















Kommentit